تاریخچه آیوا

کمپانی محبوب و نام آشنای آیوا،  در 20 June 1951 با نام Aidenky Sangyo co. Ltd در زمینه تولید میکروفون  آغاز به کار نمود. این شرکت در 10 march 1959 نام خود را به Aiwa co. Ltd  تغییر داد و زمینه فعالیت خود را به طیف وسیعی از محصولات صوتی و تصویری،  شامل کاست پلیر، ضبط خبرنگاری، دستگاه پخش و ضبط ویدئو، تلویزیون،  سیستم‌های صوتی Hifi با قابلیت پخش CD و کاست پلیرهای خودرو گسترش داد؛ به  گونه‌ای که در سه دهه 1970، 1980 و 1990  از برترین تولیدکنندگان لوازم  صوتی و تصویری در جهان گردید.

آیوا همواره رویکرد مبتکرانه‌ای  در طراحی محصولات صوتی و تصویری از خود نشان داده و تاکنون توانسته محصولات  خلاقانه و جذاب متعددی به بازارعرضه نماید. به عنوان نمونه، این برند  ژاپنی در سال 1968  اولین Boom Box و اولین ضبط صوت استریو را روانه بازار  نمود؛ در سال  1980 اولین ضبط صوت استریوی خبرنگاری را در جهان تولید و  عرضه کرد؛ در اوایل دهه 1990 در رقابتی نفس‌گیر با شرکت سونی پخش CD و کاست  مینی‌ Hifi با قابلیت انبارش 50 حلقه CD را در کوچکترین حجم ممکن، با  برترین تکنولوژی هوشمند، روانه بازار مصرف نمود.

همچنین آیوا در ابتدای سال 2000  در طی عملی ابتکاری، سری تلویزیون‌های صفحه تخت خود را با فناوری نورپردازی  جدید به بازار عرضه نمود و از این رو آیوا همواره به عنوان یکی از  پیشگامان طراحی تلویزیون‌های صفحه تخت در جهان، شناخته می‌شود.

چنین طراحی‌های مبتکرانه‌ای،  علاوه بر این که محبوبیت روز افزون آیوا را در پی داشت، در نهایت منجر به  آن شد که در انتهای قرن بیستم، بیش از یک دهه، آیوا بهترین برند در عرضه  محصولات صوتی و تصویری باشد؛ و No.1  (نامبر وان) صوت و تصویر لقب گیرد. در  ایران بیش از هرچیز، آیوا با ویدئوهای VHS مدل‌های 101 و  102،تلویزیون،  ضبط و پخش‌های دو کاسته و پخش‌CDهای مینی های فای Walkman، معروف و محبوب  نسل‌های متمادی گردید.

در اواخر دهه 1980  میلادی با  خرید بخش عظیمی از سهام آیوا، توسط سونی، تغییری در ظاهر لوگوی آیوا اتفاق  افتاد و لوگوی آیوا از حروف بزرگ (AIWA ) به حروف کوچک (aiwa) تغییر یافت.  با وجود اینکه سونی بزرگترین سهامدار آیوا در پایان قرن بیستم بود، اما  همواره رقابتی سالم میان این دو برند، مشهود و درجریان بود.

در سال 2002 تمامی سهام شرکت آیوا  توسط سونی خریداری شد؛ و این نقطه عطفی برای آیوا به شمار می‌رفت. در  ژانویه 2003 سونی از معرفی مجدد و راه‌اندازی دوباره آیوا با عنوان یک برند  الکترونیکی با محوریت جوانان خبر داد؛ و در بیانیه‌ای، قصد خود را مبنی بر  سرمایه‌گذاری و احیای دوباره آیوا، برهمگان روشن نمود. تغییر لوگوی آیوا  از (aiwa) به ( )  تنها تغییر بسیار کوچکی در عرضه این برند، با رویکرد جدید بود. اما در  واقع آغاز رویکرد جدید سونی، آغازی برای افول آیوا بود. در 21 january 2005  توسعه محصول جدید به پایان رسید، و در نهایت خط تولید آیوا در سال2006 به  کلی تعطیل شد، تا دیگر شاهد عرضه محصولات صوتی و تصویری با نام آیوا، در  بازار نباشیم.

نهایتا برند آیوا پس از غیبتی 10  ساله  و جدا شدن از سونی، در سال 2017 با هدف تولید و ارائه محصولات صوتی و  تصویری مدرن، مجددا احیا شد و به بازار بازگشت. در حال حاضر برند ژاپنی  آیوا با به‌کارگیری فناوری روز و مهندسی ژاپنی، محصولات جذاب و سطح بالایی  مانند هدفون، لوازم صوتی ، تلویزیون‌های LED و … را تولید می‌نماید؛ و تنها  در همین مدت کوتاه توانسته توجهات فراوانی را به خود معطوف نماید؛ به طوری  که تنها در مدت 3 سال که آیوا مجددا فعالیت خود را آغاز نموده، طبق اعلام  رسمی در سایت شرکت آیوا به نشانی www.int-aiwa.com ، محصولات این کمپانی بزرک به بیش از 55 کشور صادر گردیده؛ که در این میان  نام و پرچم کشور عزیزمان ایران نیز همانند نگینی در بین کشورهای طرف  قرارداد آیوا می‌درخشد؛ و این موفقیت دلیلی جز کیفیت محصولات ندارد.

برند آیوا از ابتدای فعالیت با  هدف تولید بر پایه کیفیت شروع بکار نموده و در تمام این سالها با حفظ این  شعار در ذهن مصرف کنندگان سرتاسر دنیا به محصولی کاربردی و با کیفیت شهرت  دارد.

اینک کمپانی آیوا با پیشینه‌ای 70  ساله، که یکی از قدیمی‌ترین و مشهورترین برندهای ژاپنی به شمار می‌رود، پس  از تجربه افت و خیزهای فراوان، علاوه بر محصولات متنوع صوتی، مجموعه بسیار  گسترده‌ای از تلویزیون‌های LED و OLED را در طرح‌ها، اندازه‌ها و امکانات  مختلف، ارائه نموده و با قدرتی مضاعف مجددا وارد بازارهای جهانی گردیده  است.

امسال در آغاز دهه سوم قرن بیست و  یکم میلادی، خط تولید تلویزیون‌های LED آیوا با مجوز و تحت نظارت آیوای  ژاپن، توسط شرکت گاندو سرویس، در ایران راه‌اندازی و عرضه آن با گارانتی 18  ماهه گاندوسرویس در بازار ایران آغاز گردیده است.

گاندو سرویس

گاندو  سرویس در سال 1392، با هدف ارائه خدمات پس از فروش به انواع محصولات صوتی و  تصویری و به منظور تعمیر انواع دستگاه‌های الکترونیکی، آغاز به کار نمود.  طی 7 سال، این واحد از یک تعمیرگاه ساده، به واحدی پیشرفته، با تجهیزات  کامل و کادر مجرب تبدیل گردید؛ و دامنه فعالیت خود را از ارائه خدمات به  دستگاه‌های صوتی اتومبیل و گیرنده دیجیتال خانگی گسترش داد و اکنون محصولات  صوتی و تصویری خانگی و ماشینی، موبایل، تلویزیونLED ، تبلت و انواع  کنسول‌های بازی را در دایره خدمات رسانی خود قرار داده است. 

در  این مدت 7 سال، گاندو سرویس ضمن تامین پیش نیازهای سخت‌گیرانه سازمان  حمایت از مصرف‌کنندگان و پس از بازرسی‌های متنوع در مقاطع مختلف از سوی  سازمان‌های ذی‌صلاح، و دستیابی به استاندارد‌های لازم در زمینه خدمات پس از  فروش، و حرکت در چارچوب‌های قانونی تعیین شده از سوی سازمان حمایت از  مصرف‌کنندگان؛ موفق شد مجوز نمایندگی و ارائه خدمات پس از فروش برندهایی در زمینه‌های مختلف را از سازمان صنعت معدن و تجارت و سازمان حمایت  از مصرف‌کنندگان، اخذ نماید و اکنون با افتخار پشتیبانی از محصولات متنوعی  مثل پلی استیشن Sony، گوشی آیفون، کنسول بازی XBOX ، تمامی محصولات آیوا  aiwa و تمامی محصولات مکسیدر و برندهای تابعه آن را، با مجوز رسمی بر عهده  دارد. بدین ترتیب گاندو سرویس تنها واحد خدمات پس از فروش است که مجوز  ارائه خدمات پس از فروش کنسول بازی با برند Sony را از وزارت صنعت، معدن و  تجارت دریافت نموده است.

اکنون گاندو  سرویس با بیش از 260 نماینده‌ فعال در تمامی 31 استان کشور و بالغ بر 1200  نیروی متخصص و مجرب، دامنه‌ پشتیبانی خود را تا دورترین نقاط کشور گسترش  داده و کیفیت خدمات‌رسانی خود را همه‌روزه ازطریق واحد رضایت‌سنجی، در دفتر  مرکزی کنترل می‌نماید.

گاندو سرویس در  سال ۱۳۹۴ در سومین مراسم اعطای نشان برتر رعایت حقوق مصرف‌کنندگان، موفق  شد اولین لوح تندیس طلایی رعایت حقوق مصرف‌کنندگان را دریافت نماید. از آن‌  پس در سال‌های ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ نیز هرسال به این موفقیت دست یافت. در ششمین  مراسم سالانه اعطای تندیس رعایت حقوق مصرف‌کنندگان نیز که به‌ همت سازمان  صنعت معدن و تجارت استان تهران و با حضور مقامات بلندپایه کشوری و استانی   برگزار شد، گاندو سرویس برای چهارمین سال پیاپی، موفق شد تندیس حمایت حقوق  مصرف‌کنندگان را دریافت نماید. این موفقیت همچنان ادامه دارد و گاندو  سرویس در سال 1399 نیز موفق به دریافت پنجمین تندیس طلایی رعایت حقوق  مصرف‌کنندگان گردید؛ اما بدلیل شیوع ویروس کرونا، مراسمی جهت این مهم  برگزار نگردید.